Azijn op je huid: goed idee of nee?

We zijn geen azijnzeikerds of zuurpruimen, (vinden we zelf 😉) maar azijn op je huid smeren daar vinden wij wél wat van.
Benieuwd wat wij van deze trend vinden en of je het nu juist wél of juist niet moet doen? Lees snel verder.

Debbie

Azijn op je huid: goed idee of nee?

Smeer jij wel eens azijn op je gezicht? We zien namelijk steeds vaker dat azijn, met name appelciderazijn, wordt aangeraden om (dagelijks) op je huid te smeren. Het zou onder andere kunnen helpen ontstekingen te verhelpen en ook acné aan te pakken. Zoals je misschien al weet, staat Loïs Lee voor een gezonde huidbarrière.

Klinkt spannend, maar wat is je huidbarrière dan?

Je huidbarrière bestaat uit een diversiteit van miljoenen micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. Deze zorgen voor een gezond levend volkje op je huid. Ze weren een teveel aan slechte bacteriën en beschermen tegen andere schadelijke invloeden van buitenaf.

Je bovenste huidlaag heeft een balans van de juiste bacteriën nodig als verdedigingslinie tegen deze factoren van buitenaf die je huid kunnen schaden en huidproblemen kunnen veroorzaken. De lichaamseigen micro-organismen zijn je eigen ‘schoonheidsspecialistes’ en helpen beschermen tegen huiduitdagingen zoals acné, rosacea, eczeem en droogte.

Hoe zuur is mijn huid?

Je huid heeft een bepaalde zuurgraad nodig om de gezonde bacteriën een fijne leefomgeving te bieden. Als je je huid stript van deze natuurlijke zuurgraad, kan dit je huidbarrière behoorlijk verstoren.

Dat is ook de reden waarom wij géén fan zijn van azijn op je huid

Azijn is (zoals je verwacht 😉) erg zuur. Het heeft een pH-waarde van ongeveer 2.5. Onze huid heeft een iets lichtzure pH-waarde van ca. 4.5 – 5.5. Als je dan een super zuur product op je huid aanbrengt, raakt je pH uit balans waardoor je huidbarrière wordt verstoord. Hierdoor is je huid vatbaarder voor droogheid, irritatie, ontstekingen en zelfs vroegtijdige huidveroudering.

Lees hier hoe jij de pH-waarde van jouw huid beschermt —>

Azijn heeft antimicrobiële eigenschappen (die kunnen de groei van verschillende micro-organismen stoppen) en kan dus naast de minder goede bacteriën op je huid ook de goede bacteriën doden.

En dat is precies niet de bedoeling als je een stralende huid wilt!

Hoe krijg je wel een stralende, gezonde huid?

Mijd agressieve ingrediënten zoals azijn (en agressieve ingrediënten zoals alcohol) en kies voor milde producten die de pH-waarde van je huid in balans huiden. Op termijn zal je huid hier veeeel blijer van worden en krijg je een mooie, natuurlijke glow.

Onze The Basics is een voorbeeld van een mild verzorgingsproduct en rekening houdt met de pH van je huid.

Ken je hem zelf al en wil je iemand eens een mooi cadeau geven? Wellicht is de Try Out Kit dan wat voor je! Of gebruik hem zelf als je onze producten nog niet kent. De Try Out Kit bestaat uit:

1. Soothing Cleansing Oil: deze reinigt je huid mild en stript je huid niet van haar natuurlijke beschermende vetlaagje.
2. Hydrating Essence: heeft de perfecte pH voor iedere huid, namleijk 4.7 – 5.0.
3. Nourishing Beauty Oil: verzorgt je huid met de mooiste oliën die de natuur te bieden heeft.

Weten welke factoren nog meer je huidbarrière kunnen verstoren? Lees deze blog.

Azijndrankje voor je weerstand

Nu zijn wij zeker voorstander van goede dingen doen met azijn, zoals het gebruiken bij het maken van je eigen immuunboostertje; een Oxymel. Oxymel is een eeuwenoud recept dat kan helpen bij het versterken van je immuunsysteem en het verbeteren van je spijsvertering.

Het basisrecept ervoor kregen we van Ellen Wagenaar. Ellen is al bijna 30 jaar gediplomeerd aromatherapeut, docent aromatherapie en schoonheidsspecialiste. Wij maken vaak gebruik van haar expertise als het gaat om bijvoorbeeld het gebruik van etherische oliën. Ze geeft zelfs een training over het maken van Oxymels met verse ingrediënten zoals kruiden, fruit, gember en essentiële oliën.

Maak jouw eigen oxymel

Ingrediënten:

  • 1 Grote bos verse biologische tijm
  • 500 ml Biologische appelazijn
  • 250 gram Biologische rauwe honing

How to:

  • Was de tijm en laat het heel goed drogen.
  • Doe de tijm in een grote pot en giet hier de honing en appelazijn over.
  • Sluit de pot af en schud goed. Laat dit mengsel 2 weken staan.
  • Roer dagelijks om te zorgen dat alle ingrediënten goed gemengd blijven.
  • Na 2 weken, zeef je het mengsel en vang je de vloeistof op.
  • Doe de Oxymel in een schone pot en bewaar het in de koelkast.

Je kunt 1-2 eetlepels Oxymel per dag innemen, puur of gemengd met warm water.

Heb je nog een vraag of twijfel je ergens over?

We begrijpen dat je misschien een vraag hebt over onze producten of jouw huid. Stuur gerust een berichtje naar support@loislee.nl. We helpen je graag verder zodat jij ook die mooie, stralende huid krijgt die je graag wilt. We geven je vrijblijvend advies, natuurlijk wel met een tikkeltje eigenzinnigheid ;-)

Heb een fijne dag!