Lisa’s tips voor een low-toxic lifestyle

De afgelopen jaren ben ik mij meer gaan verdiepen in een low-toxic lifestyle; oftewel het kritisch kijken naar producten en ingrediënten, om te zorgen dat je minder in aanraking komt met schadelijke ingrediënten. Ik geef je graag een aantal tips  en vertel je waar je op kunt letten in huis.

Hoe start je met een low-toxic lifestyle?

Dit is een proces van jaren! Sowieso kan het veel informatie zijn, als je je gaat verdiepen in deze lifestyle. Het kan zijn dat je nogal schrikt van alle nare stoffen/ingrediënten in ongeveer alles wat je draagt, eet, drinkt, mee schoonmaakt, etc.

Het zou niet realistisch (en niet fijn voor je portemonnee) zijn als je in eens alles wil veranderen. Dus mijn tips is: doe dit stap voor stap.

Kijk bijvoorbeeld eens kritisch naar een product dat bijna op is en vervang deze voor een clean alternatief. Als je dit een tijdje volhoudt, heb je binnen een jaar al zoveel gezonde stappen gezet :-)

Schoonmaakmiddelen zijn vaak niet zo clean

Een goed begin is je schoonmaakvoorraad eens kritisch bekijken. Want deze mooie, vaak felgekleurde flessen, bevatten vaak zeer agressieve ingrediënten zoals: chloor, ammonia of bleekmiddelen. Vaak wordt het gevaar al aangeduid op de achterkant met allerlei enge symbolen. En dit klopt ook, want dit soort schoonmaakmiddelen kunnen luchtwegproblemen, allergieën of hormoonproblemen veroorzaken.

Wat gebruik ik?
Ik ben fan van het merk INCIA of Elite, te koop bij Hem-nature. De producten zijn biologisch afbreekbaar, werken ontzettend goed en zijn niet schadelijk voor jou of voor de natuur.

Ook kun je eens zoeken naar recepten (via Pinterest), zoals schoonmaken met (schoonmaak)azijn, soda en citroensap.

Tips voor in de keuken

Met een paar eenvoudige aanpassingen, kun je de keuken al een stuk gezonder maken.

  • Gebruik een waterfilter: in ons drinkwater zitten medicijnresten, bacteriën, bestrijdingsmiddelen. Kies daarom voor een drinkwaterfilter, bijvoorbeeld van Zerowater of Aqualine.
  • Kies voor een pan van RVS of gietijzer: een anti-aanbaklaag kan (PFAS) deeltjes bevatten die in je eten gaan zitten
  • Vervang plastic door glas: zoals bakjes (te koop bij bijv. IKEA) of drinkflessen (Waterdrop)
  • Houten i.p.v. plastic snijplanken: want je zou al een pinpas (!!) per week aan plastic binnenkrijgen (bron). Zorg ervoor dat de snijplank uit 1 stuk hout is gemaakt (want lijm is vaak ook niet zo gezond).
  • Houten of RVS keukengerei: eenvoudig en vaak een goedkope en duurzame oplossing. Scheelt ook weer onnodig plastic!
Try Out Kit

Clean verzorgingsproducten

Jezelf verzorgen met natuurlijke, low-toxic producten is ontzettend fijn voor je lichaam en hormonen. Kijk bijvoorbeeld eens naar:

  • Shampoo & douchegel: bijv. Petal Fresh, Natulique of Weleda
  • Check ook je (spuit)deo: vaak bevat dit alluminium – niet fijn voor je hormonen. Een RVS scheermes is ook heel fijn!
  • Dag- en nachtverzorging: natuurlijk van Loïs Lee! Zonder meuk en heel fijn voor je huid.
  • Minerale make-up: die je huid niet verstopt en een mooie glow geeft. Ik ben fan van Lily Lolo.

Ik hoop je hiermee een inkijkje te hebben gegeven in low-toxic leven. ik ben benieuwd wat jij als eerste gaat aanpakken. Twijfel je over de ingrediënten van jouw producten? Download dan onze ingrediëntenchecklist!

Heb je nog een vraag of twijfel je ergens over?

Misschien heb je nog een vraag over onze producten of jouw huid. Stuur gerust een berichtje naar support@loislee.nl. We helpen je graag verder zodat jij ook die mooie, stralende huid krijgt die je graag wilt. We geven je vrijblijvend advies, natuurlijk wel met een tikkeltje eigenzinnigheid ;-)

Heb een fijne dag!