Microplastics op je huid smeren?

Microplastics, ze worden opzettelijk in veel cosmetica verwerkt; in je lipstick, shampoo, make-up, zonnebrand, deo, gezichtscrème… Ze worden gebruikt om bijvoorbeeld producten op te vullen en uiteraard als verpakking. Het is nou eenmaal een goedkope oplossing. Lees snel verder voor de gevolgen en wat je zelf kunt doen om te voorkomen dat je microplastics smeert.

Debbie

Hoe schadelijk is het?

De schadelijke stofjes komen uiteindelijk in je lichaam en in onze natuur terecht. Zeedieren absorberen deze microplastics ook nog eens en het komt zo via de voedselketen terug in ons lichaam, als je vis eet.

Oplosbare plasticdeeltjes uit cosmetica die door je huid worden opgenomen bestaan uit allerlei soorten polymeren. Deze stoffen worden vaak toegevoegd omwille de textuur van een product. Ze vormen bijv. het voelbare ‘laagje’ op je huid na het aanbrengen van een traditionele crème.

Wist je dat er cosmetica producten zijn die voor 90% uit microplastic bestaan? Zo is er een anti-rimpel crème van een heel bekend merk die voor 90% uit microplastics bestaat. Shocking toch?

Onderzoek van de Plastic Soup Foundation

Wij zijn lid van de Plastic Soup Foundation die zich inzet voor dit thema en zij publiceerden het rapport Plastic: The Hidden Beauty Ingredient. En hieruit blijkt dat 87% van de producten van de tien meest verkochte cosmeticamerken microplastics bevat. Je mag er dus helaas van uitgaan dat bijna alles dat je bij een standaard drogist koopt microplastics bevat..

Wil je jouw producten scannen op microplastics? Download hieronder de app ‘Beat the Microbead’.

Zorgen om gezondheid

Daarnaast maken steeds meer wetenschappers zich zorgen over de mogelijke gevolgen voor de menselijke gezondheid. Onlangs toonden wetenschappers van de Vrije Universiteit Amsterdam en het VUmc voor het eerst de aanwezigheid van synthetische polymeren in menselijk bloed aan, en wel bij bijna 80% van de onderzochte proefpersonen!

Wat kun jij zelf doen

  • Scan de producten die je gebruikt op de ingrediënten, let bijv. op: PEGs, Dimethicone, Butylene, Polypropylene enz. De Plastic Soup Foundation heeft een handige app, Beat the Microbead, en hiermee scan je zelf je verzorgingsproducten om te zien of er plastic in zit. Download deze app hier.
  • Goed recyclen.
  • Je eigen bronnen van microplastics na te lopen. In de keuken, je badkamer enz.
  • Kledingstukken met plastichoudende vezels geven microplastic af aan het water als je ze wast. Denk bijv. aan je fleece-dekentje. Kies wat vaker voor natuurlijke materialen. Uiteindelijk doe je dit ook voor jezelf, want het visje op je bord komt ook weer in jouw lichaam terecht.
  • Check ook je schoonmaakmiddelen, sponsjes enz.
  • Vervang plastichoudende cosmetica voor veilige cosmetica, bijvoorbeeld die van Loïs Lee ;-). Ook een shampoo/douche bar gebruiken i.p.v. een plastic fles helpt.

Heb je nog een vraag of twijfel je ergens over?

We begrijpen dat je misschien een vraag hebt over onze producten of jouw huid. Stuur gerust een berichtje naar support@loislee.nl. We helpen je graag verder zodat jij ook die mooie, stralende huid krijgt die je graag wilt. We geven je vrijblijvend advies, natuurlijk wel met een tikkeltje eigenzinnigheid ;-)

Heb een fijne dag!