Gevuld speculaas
Deze tijd van het jaar vraagt om speculaas. We delen een overheerlijk recept voor gevuld speculaas, maar dan een healthy variant! ;-)
Een overheerlijk en gezond recept van Karin Hoekstra – orthomoleculaire therapeut Miss Nutrition
Wat heb je nodig?
Ingrediënten speculaas:
- 200 gr (spelt)meel
- 2 volle tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl kaneel
- 0,5 tl gemalen anijs
- snufje zout
- 50 gr kokosbloesemsuiker
- 100 gr boter of kokosolie
- 1 el bakpoeder
- scheutje amandelmelk
Ingrediënten spijs:
- 100 gr ontpitte dadels
- 150 gr amandelmeel
- scheutje amandelmelk
Houd je niet van gevuld speculaas?
Je kunt ook alleen speculaasjes ervan maken zonder vulling! :-)
Bereiding
- Doe alle droge ingrediënten voor de speculaas in een kom. Roer goed door elkaar. Voeg dan de boter toe en kneed of mix tot een mooi deeg. Is het te droog, voeg dan een scheutje extra amandelmelk toe.
- Maak er een mooie bal van, doe er vershoudfolie omheen en leg in de koelkast voor minimaal 30 minuten.
- Ontpit ondertussen de dadels en voeg ze in een blender samen met het amandelmeel om spijs te maken. Is het te droog, dan voeg je weer een scheutje amandelmelk toe (maar zorg dat het niet te vloeibaar wordt).
- Vet een taartvorm in van ongeveer 18 cm. De helft van het speculaasdeeg verdeel je over de bodem. Verdeel het spijs erover, maar houd de randjes vrij. Het overgebleven deeg rol je uit en leg je eroverheen. Duw de randjes goed naar beneden, zodat de spijs goed bedekt is en er niet uit kan.
- Versier de speculaas met amandelen en strijk er met een kwastje een geklutst eitje overheen voor een mooie glimmende goudbruine look.
- Hij mag 30 minuten in de oven op 180 graden Celsius.
Maak je speculaasjes zonder vulling? Dan mogen ze iets korter in de oven, zo’n 15 tot 20 minuten.
Bekijk onze andere recepten
5 lekkere mocktail recepten
Op zoek naar wat inspiratie voor lekkere mocktail recepten? Probeer dan eens deze 5 alcoholvrije drankjes!
Homemade kleimasker
Dit heerlijke homemade kleimasker, is heerlijk voor tijdens jouw menstruatieperiode. Gemaakt in een handomdraai met de producten van Loïs Lee! Natuurlijk niet om op te eten ;-)
Fancy chocoladerepen
Zin in chocolade? Wie zegt daar nou nee tegen ;-) Wij delen een heerlijk recept voor fancy chocoladerepen; lekker én gezond!